Ulf Erik Knudsen

Leder av Drammen FrPs bystyregruppe

Tydelig, erfaren og kunnskapsrik
Ulf Erik Knudsen (55) er en veteran i politikken i Drammen. Han kom med i lokalpolitikken på midten av 80-tallet, og har sittet 16 år som Stortingsrepresentant. Dette gjør ham til den mest erfarne politiker i nye Drammen kommune – uansett partifarge. 

Knudsen forlot nasjonalforsamlingen i 2013, etter eget ønske. Etter noen år med litt færre politiske verv, og med etterutdanning og jobb i en lederstilling i kommunesektoren, var han tilbake som gruppeleder i Drammen FrP høsten 2017. 

Pr i dag deler han arbeidsdagen med 60 % som beredskapssjef i en av Drammens nabokommuner, og 40% stilling som gruppeleder for Drammen FrP.  - Det var greit med noen litt roligere år på bakerste benk i bystyret, men nå er jeg sterkt motivert for innsats for den nye kommunen, sier han.

Ekte drammenser
Ulf Erik Knudsen omtaler seg selv som fjerde generasjons drammenser, selv om han også har røtter i Eikerbygdene. – Jeg har ikke gravet lenger tilbake enn fire generasjoner i slektshistorien. Jeg har noen oldeforeldre fra Eikerbygdene og en svensk oldefar. Men for resten har familien bodd i Drammen, sier han. 

De første leveårene bodde han med sine foreldre i besteforeldrenes hus på Øren, senere ble det oppvekst på Gulskogen – i Bjørkelia og Tårnveien. - Min første og siste leilighet lå på Åssiden, men i 1996 tok jeg over bestefars hus på Øren, og der har jeg bodd siden, sier han.

Faren, Arild, jobbet i alle år i bank - og moren, Ranveig, jobbet med regnskap. Det var derfor ingen overraskelse at han tok utdanning på Drammen Handelsgymnas og diplomøkonomstudiet på Bedriftsøkonomisk institutt. Men jobb innen økonomi ble det ikke. Isteden ble det reklamebransjen, journalistikk og offentlig forvaltning.
Ut over diplomøkonomstudiet har Knudsen i voksen alder tatt videreutdanning i stabs- og kriseledelse, og i kvalitetsledelse.

Engasjement for idrett
Engasjementet for sport har Knudsen fått fra bestefar og far. Frem til midten av 20 årene var han aktiv i Skiold i bandy og fotball. Noen år var han også innom Konnerud i håndball. Senere ble det bedriftsfotball og etter hvert innebandy. – Jeg måtte gi meg da jeg var 43 år. Da sa knærne stopp. Nå holde jeg meg til lett trim med gåturer, jogging, sykkel, svømming og ski – ofte sammen med sønnen. - Jeg er ingen spreking, men vesentlig lettere og bedre form enn da jeg var på Stortinget, sier han.
Knudsen gleder seg over at sønnen Erik (12) har valgt å gå i pappaens fotspor. Han spiller både fotball og bandy for DBK. – Mamman hans og jeg følger opp som best vi kan. Selv om jeg er engasjert fan både av Liverpool og Godset, er det på podens kamper jeg blir mest engasjert. Det er kjempegøy, sier FrP-politikeren.
Engasjementet for idretten er nok også mye av grunnen til at Knudsen de fleste årene i lokalpolitikken har sittet i komiteer som har jobbet med kultur og idrett.

Stortinget
Knudsen representerte Buskerud på Stortinget i 16 år. Der ble han kjent som en frisk, klarttalende og modig politiker. – Jeg var vel kjent for å være i overkant frisk i mine uttalelser, og tidvis deltok jeg mye i debatter i radio og tv. Det var en del av jobben som politiker i et parti utenfor regjering å skape debatt og omtale. Innimellom gikk det vel varmt for seg, sier Knudsen, som mener han de siste årene er blitt litt mindre krass og «rundere i kantene».

Kommunepolitikken skiller seg mye fra rikspolitikken, og som menneske er det også forskjell på meg som Stortingspolitiker i 30- og 40-årene – og nå som jeg er midt i 50 årene. Men jeg kan love at engasjementet fortsatt er på topp, sier Knudsen. 

FrP-politikeren tar også frem sine mentorer som viktige for hans utvikling som politiker: – Jeg lærte utrolig mye av Drammens varaordfører på 80-tallet, Hroar A. Hansen. Når jeg kom inn i FrPs landsstyre i 1995, og på Stortinget i 1997, ble Carl I Hagen både sjef, læremester og støttespiller. Det var ikke alltid vi var enige, og tidvis har vi hatt noen skikkelige krangler, men jeg har lært utrolig mye av Carl, og har bunnløs respekt for hans kunnskap, og ikke minst hans «stayer-evne», sier Knudsen.

Spesielt hyggelig var det når Hagen på FrPs landsmøte i fjor gratulerte med «comebacket» som gruppeleder og oppfordret meg til å satse videre, sier Knudsen.

31357799 10155157280290448 790138184188035072 n

Sterke mor 
Knudsen vokste opp med en mor som var yrkesaktiv og ikke helt typisk for sin tid. Når andre hadde mamma som var hjemme hadde han en mor med jobb som økonomisjef i et stort firma, stort samfunnsengasjement og etter hvert heltids beskjeftigelse som politiker. Dessverre gikk moren bort så altfor tidlig i 2002. - Hun var en stor inspirasjon for meg, sier Knudsen.